Belonen en straffen: wat te doen bij (on)gewenst hondengedrag

Een smakelijke beloning voor goed gedrag!

Jarenlang werd in hondenwereld geleerd dat liefde voorwaardelijk is: je geeft de hond iets lekkers wanneer hij/zij ‘flink’ is. Als hondeneigenaars zijn we geneigd om onze honden te belonen wanneer ze ‘goed’ gedrag vertonen, zoals zitten op commando of niet blaffen wanneer er iemand aan de deur komt. Maar hoe zit het met ‘slecht’ gedrag, zoals het trekken aan de lijn tijdens een wandeling of het stelen van voedsel van de tafel?


Net zoals bij kinderen is het belangrijk om onze honden te behandelen met onvoorwaardelijke liefde. Het belonen van ‘goed’ gedrag is natuurlijk een belangrijk aspect van opvoeding, maar het afstraffen van ‘slecht’ gedrag kan juist averechts werken. Door het trekken aan de lijn of het stelen van voedsel te bestraffen, kan de hond juist angstig worden en daardoor nog meer probleemgedrag vertonen.


Liefde als tool

Het gaat erom liefde niet langer als een beloning te zien, maar eerder als het oudste en meest natuurlijke instrument en hulpmiddel voor emotionele regulering. Met liefde reageren leidt nooit tot nog ‘slechter’ gedrag, integendeel! Bovendien is slecht gedrag gewoon een label dat we geven aan gedrag dat verband houdt met verwachtingen die we zelf hebben en waaraan de hond niet (kan) voldoen. Vaak gaat het dan nog over normaal gedrag in de ontwikkeling. 


Knowledge is wisdom

In plaats van straffen is het belangrijk om te begrijpen waarom een hond ongewenst gedrag vertoont. Trekt de hond aan de lijn omdat hij te opgewonden is? Staat er te veel spanning op de lijn? Door te begrijpen waarom een hond dit gedrag vertoont, kunnen we er beter op inspelen en onze hond helpen het gewenste gedrag te vertonen. Wil je je hond en jezelf als baasje beter leren begrijpen? Ik raad je dit boek waar het voor mij allemaal mee begon heel sterk aan. 


Het belang van emotionele verbinding

Het belang van emotionele verbinding tussen mens en hond kan niet worden overschat. Een emotionele verbinding zorgt ervoor dat de hond zich veilig voelt en daardoor meer openstaat voor leren en groeien. Door onvoorwaardelijke liefde te tonen en te werken aan een sterke emotionele verbinding met onze hond, kunnen we er samen voor zorgen dat ons huisdier zich veilig en geborgen voelt en daardoor op zijn best kan presteren.


Liefde geven is altijd het juiste antwoord

Als welzijnsgerichte coach voor mens en hond is het mijn missie om eigenaars te helpen begrijpen hoe belangrijk het is om hun huisdier te behandelen met onvoorwaardelijke liefde. Het belonen van ‘goed’ gedrag is belangrijk, maar nog belangrijker is begrijpen waarom een hond ongewenst gedrag vertoont. Door met liefde te reageren en te werken aan een sterke emotionele verbinding kunnen we onze honden helpen hun beste zelf te worden.