CaniCo’s missie

Ik wil je bedanken. Ja, jou. Het feit dat je mijn blog leest, maakt van jou de beste verzorger voor jouw hond omdat je overweegt om professionele begeleiding in te schakelen. Dus dank je wel, jij bent precies wat jouw hond nodig heeft. Je hebt waarschijnlijk al even door mijn website gesnuisterd en herkent deze woorden misschien al. Mijn missie en visie zijn echter zo belangrijk voor me dat ik de volledige tekst hier nogmaals in een blogpost heb gegoten. Zo kun je al even kennismaken met mijn waarden en manier van werken.


Bij het schrijven van deze missie- en visietekst begon ik met het bedenken van woorden die passen bij de boodschap die ik wil overbrengen. Woorden zoals verbinding, vertrouwen, veiligheid, potentieel, relatie, gevoelens, emoties, harmonie, samen, synergie,…kwamen in mij op. In alles wat mij te binnen schoot lag het idee ten grondslag dat we, wanneer we met honden samenleven, moeten inspireren in plaats van ontnemen. De wereld heeft al genoeg moeilijke dingen om mee te kampen en honden zijn in zekere mate een vorm van therapie. Ze helpen ons te ontsnappen, bij onszelf te komen, even weg van alle drama en gekte. We zijn het aan hen verschuldigd om voor hen te zorgen en om hen te helpen ontwikkelen tot een stabiele, gelukkige en zelfredzame hond.


De wereld van de hondentraining is de afgelopen decennia drastisch veranderd: van trainers die ongewenst gedrag remmen en bestraffen door het gebruik van negatieve, bedreigende technieken tot het promoten van gewenst gedrag door het gebruik van positieve, appetijtelijke beloningen. Het probleem met traditionele hondentraining is dat het de hond vaak niet voorbereidt op het echte leven. Je kunt gedrag zoals zitten, liggen en blijven trainen, en je kunt je hond trucjes leren – ze zijn handig om te hebben en leuk om te doen – maar ze bereiden je hond niet voor op het echte leven. Het trainen van een zit bereidt je hond niet voor op het dagelijks leven. Het stoomt je hond niet klaar op het dagelijkse leven die vol zit van onverwachtse gebeurtenissen zoals een hond die plots naar hem toe rent tijdens het wandelen. Het zal hem niet voorbereiden om naar je te kunnen luisteren wanneer er een eindje verder op een extreem lekkere half opgegeten hamburger ligt. Met andere woorden, training is iets helemaal anders dan opvoeding.


Laat me het ook even hebben over internet, want we kunnen er niet om heen dat we in een tijdperk leven waarin we meer toegang hebben tot informatie  en waarin mensen meer communiceren dan ooit tevoren. De enorme hoeveelheid informatie die beschikbaar is over hondenopvoeding/hondentraining is onthutsend. De ‘regels’ zijn zowat verdwenen en het enige wat ons rest zijn eindeloze mogelijkheden. 


Wat als ik je zeg dat we honden eigenlijk helemaal niet hoeven te trainen? Dat we door natuurlijke communicatie echt contact kunnen maken met onze hond? Dat we met weloverdachte acties een proces kunnen in gang zetten dat leidt tot positieve en effectieve gedragingen bij de hond? Niet alleen is het mogelijk om een fantastische relatie met je hond op te bouwen, het is ook mogelijk om dit te doen zonder je hond iets te ontzeggen, zonder zijn vrijheid te beperken, zonder zijn individualiteit te verliezen, zonder hem ervan te weerhouden hond te zijn en zonder beloningen. 


Alles start vanuit het proberen begrijpen wat er in jouw hond omgaat door af te stemmen op zijn eigen unieke persoonlijkheid. Persoonlijkheid verwijst naar individuele verschillen in karakteristieke patronen van denken, voelen en gedragen. Persoonlijkheid heeft met andere woorden een enorme invloed op de manier waarop onze honden leren, reageren op hun omgeving en het kan dus hun succes als gezinshond maken of breken. Maar persoonlijkheid is geen vast gegeven, het is vloeiend en staat open voor ontwikkeling. Door te observeren hoe een hond een situatie benadert, door zijn emotionele reacties en de keuzes die hij maakt te observeren, kunnen we hem vaardigheden leren zodat hij met de wereld kan omgaan op een constructieve manier.


Elke interactie met je hond heeft het potentieel om hem nuttige en krachtige concepten te leren die hem voorbereiden en in staat zullen stellen om in het leven te staan. Elke interactie beïnvloedt de algehele persoonlijkheid, talenten en besluitvorming van de hond. 
Dat is mijn missie, mijn visie, mijn doel: streven naar het bereiken van het volledige potentieel van elke hond, zodat samenleven gewoon makkelijk en fijn kan zijn.