Dit is waarom de aanpak met je hond steeds opnieuw aanpassen niet werkt

De vicieuze cirkel

 

Komt dit je bekend voor? 

  • Je lijkt constant bezig te zijn met het aanpassen van je aanpak, maar merkt dat je telkens weer op hetzelfde punt belandt. 

  • Het voelt alsof je geen echte vooruitgang boekt en voelt je teleurgesteld in je eigen kunnen. 

  • Misschien voel je je zelfs gefrustreerd omdat je hond het maar niet lijkt te begrijpen. 

Even diep inademen, dit heeft niets te maken met jouw vermogen om met je hond om te gaan, noch met het vermogen van je hond om iets te begrijpen.  

 

We doen het allemaal!

We veranderen allemaal wel eens van koers in het leven. En we kennen allemaal wel iemand die van job wisselt alsof het ondergoed is, of mensen die simpelweg niet weten wat hun droom is en daardoor constant hun doelen aanpassen. Het is een fenomeen dat ik ook vaak zie terugkomen bij hondeneigenaars…ik verduidelijk even. 😉

 

Het hebben van een hond en de relatie die we met hem hebben, wordt vaak benaderd als een ontdekkingsreis. We proberen steeds op andere manieren het gedrag van onze honden op te lossen, en als die ene aanpak niet blijkt te werken, schakelen we al snel naar de volgende.

 

Het lijkt een logische en legitieme benadering: we observeren het gedrag van onze honden, proberen hun behoeften te begrijpen en passen onze aanpak aan.  

Als we hier even kritisch naar kijken, is het juiste deze benadering die ervoor zorgt dat we nooit echt een duidelijk doel of visie vastpinnen. We werken niet gestaag naar iets toe wat bij ons en onze hond past.

 

Hoe komt dit?

Vaak worden we belemmerd door limiterende gedachten en valkuilen: 

 1. Externe invloeden: we kijken naar andere hondeneigenaars, trainers of bekenden en denken: “ik wil dat mijn hond zich ook zo gedraagt.” Vervolgens passen we onze aanpak daarop aan.
 2. Vergelijking en angst: we laten ons leiden door jaloezie, angst of vergelijking. We denken: “Als die persoon het kan met zijn hond, moet ik het ook kunnen met mijn hond”. 
 3. Angst voor falen: soms weerhoudt de angst om te falen en de gedachte om door anderen beoordeeld te worden ons ervan om vooruitgang te boeken. We willen niet gezien worden als een mislukking, want “wat als de buren iets zouden zeggen over het geblaf van mijn hond?” of “wat als mijn hond trekt aan de leiband en andere mensen mij aanstaren tijdens het blokje om?”

 1.  

 1.  

In beeld: de cyclus van herontdekking

Afbeelding met lijn, diagram, Lettertype, schermopname Automatisch gegenereerde beschrijving

 

Deze verhalen brengen ons steeds terug naar de cyclus van herontdekking. 

 

Is dit wat we echt willen?

Is dat de manier waarop we een vervullende relatie met onze honden kunnen opbouwen? Is deze benadering gebaseerd op wie jij bent, wie je hond is, wat jullie behoeften zijn en jullie unieke situatie? Kan je jouw hond nog echt waarderen om wie hij is? En accepteer jij jezelf zoals je werkelijk bent? 

Om een vervullende relatie met je hond op te bouwen, is het essentieel om een duidelijke visie te hebben en eraan vast te houden. Dit vergt tijd, consistentie, inzet, het ontwikkelen van vaardigheden en een serieuze portie verantwoordelijkheid en moed. 

Leren en groeien is een proces en je mag jezelf en je hond de ruimte geven om fouten te maken en ervan te leren. 

 

 

In beeld: een gezonde groeicyclus

Afbeelding met diagram, wit, ontwerp Automatisch gegenereerde beschrijving

 

Een simpel stappenplan

 

STAP 1: bewustwording en reflectie – begrijp jezelf en je hond, identificeer jullie behoeften en definieer jouw visie op hondenopvoeding/training. 

STAP 2: doelgerichte actie – ontwikkel de vaardigheden die nodig zijn om dit te realiseren. Bouw stap voor stap aan jullie relatie en overwin uitdagingen samen, word een team!

STAP 3: groei en aanpassing – leer en groei continu, wees flexibel en pas aan wanneer nodig. Neem nieuwe inzichten, die passen bij jouw visie, mee in de reis met je hond. 

 

New skills, new life!

Het opbouwen van een (nieuwe) relatie met je hond is vergelijkbaar met het ontwikkelen van vaardigheden. Het kan soms hard werken zijn, maar het is absoluut de moeite waard! (denk aan auto leren rijden, my god, ik haatte die rijlessen echt en nu ben ik echt verzot op autorijden en de vrijheid die ermee gepaard gaat!). 

Om jouw droomleven met je hond te verwezenlijken, is het belangrijk om bewust te zijn van de vaardigheden die je nog moet ontwikkelen en welke je hond nog kan leren. Begrijp welke vaardigheden je nodig hebt en hoe je ze kunt toepassen, nu en in de toekosmt. Dit is waarom ik iedereen, zonder uitzondering, aanmoedig om een (welzijnsgerichte, gecertificeerde) coach in te schakelen. Coaching biedt waardevolle inzichten en begeleiding voor jou en je hond in alle aspecten van jullie leven!

 

Een beetje water bij de wijn

Ik wil graag nog één ding nuanceren: een nieuwe start maken is niet erg! Soms merk je dat je terug bij af bent, en dat is oké! Het betekent niet dat je gefaald hebt, maar eerder dat je nieuwe inzichten hebt gekregen en bewust je koers wilt bijstellen. (toen ik te weten kwam dat Billie een chronische darmaandoening heeft, werd er plots heel veel helder en was bijstellen echt wel nodig). In dat geval neem je de tijd om je doel opnieuw te definiëren en ga je opnieuw met dezelfde toewijding aan de slag om het te bereiken. 

 

Ook jij kan dit

Als je nooit echt een kans geeft aan je droomleven met je hond, zul je deze waarschijnlijk ook nooit bereiken. Vertrouw op jezelf, op je hond, op jullie relatie en wees geduldig. Laat je niet beïnvloeden door externe verwachtingen en vergelijkingen. Definieer je eigen visie en werk aan het opbouwen van waardevolle vaardigheden die passen bij jullie unieke relatie. 

Als je dit helemaal tot hier gelezen hebt, dan ben je echt al goed op weg naar een evenwichtige en vervullende relatie met je hond. Dus omarm de reis, geniet van elk moment en wees trots op elk beetje groei!

2 gedachten over “Dit is waarom de aanpak met je hond steeds opnieuw aanpassen niet werkt”

 1. Вводите официальный промокод 1xbet при регистрации 2024 и получайте до 32 500 тысяч рублей. Бонус-код помогает удвоить ваш первый банкролл. [url=https://www.100bestbooks.ru/quizz/pgs/besplatnuy_promokod_20.html]промокод на фрибет 1хбет[/url]. Бесплатным промокод может воспользоваться любой новый игрок букмекерской конторы! После того, как вы попадете на официальный сайт букмекера, в России он внесен в реестр запрещенных. Благодаря промокодам на сегодня и различным акциям, они начали захватывать сердца миллионов игроков. На протяжении 10 лет существования администрация регулярно совершенствовала уровень сервиса, и как итог — создана отличная контора, где игроки могут совершать ставки и получать выплаты без каких-либо проблем. Это сделать просто, если иметь промокод 1xbet на сегодня бесплатно. Правда, дается он при условии выполнения некоторых правил. 1xbet бонус при регистрации. Не совсем промокод, но вы все равно ставите не свои деньги, если пополните депозит, – 100% бонуса от внесенной суммы. Максимум указан в верхней части главной страницы официального сайта.

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *