FAQ
Veelgestelde vragen
De termen ‘hondentrainer’ en ‘hondengedragsdeskundige’ (of iets in die aard) worden vaak door elkaar gebruikt. De aanpak – en de resultaten – kunnen echter heel verschillend zijn.
Een hondentrainer is er om je hond iets aan of af te leren, vaak door gebruik te maken van aanmoediging- en ontmoedigingstechnieken (beloning, manipulatie of correctie) die specifiek gericht zijn op dat ene probleem of die ene wens van jou als eigenaar. Een hondentrainer richt zich meestal op specifieke gedragingen zoals zitten, volgen, of het afleren van trekken aan de lijn.
Een hondengedragsdeskundige daarentegen heeft een diepgaande kennis van hondenpsychologie en helpt jou begrijpen hoe het brein van je hond werkt. Deze pakt niet alleen het symptoom aan, maar richt zich op de oorzaak van het probleem. Een gedragsdeskundige kijkt naar het grotere geheel en maakt gebruik van zijn kennis om fundamentele gedragsveranderingen te bewerkstelligen.
Mijn aanpak draait om het begrijpen en begeleiden van je hond, zodat er vanuit een gevoel van veiligheid en vertrouwen positieve veranderingen in hun gedrag kunnen ontstaan. Maar wat interessant is, is dat dit proces eigenlijk bij jou begint, de eigenaar. Het gaat erom hoe jij je voelt en hoe je deze gevoelens overdraagt op je hond, eigenlijk ben jij diegene in ’training’.
Vaak zijn we op zoek naar technieken en hulpmiddelen om problemen op te lossen, maar als we ons alleen richten op de technische aspecten, draait het eigenlijk om wat we willen dat onze honden doen. Eerlijk gezegd is dit vaak meer voor ons dan voor onze honden, en we vergeten soms te luisteren naar wat onze honden echt nodig hebben. Echter, echte verandering ontstaat wanneer we onze honden helpen zich anders te voelen over situaties, omdat dit de basis legt voor een authentieke samenwerking.
In mijn aanpak staat de hond zeker centraal, maar de focus ligt vooral op de eigenaar. Het gaat om begrip van hondenpsychologie en gedrag, maar evenzeer om wat jij als eigenaar kunt doen en hoe jouw mindset cruciaal is om je hond zich beter te laten voelen en gewenst gedrag te stimuleren. Dit betekent dat afstand geen belemmering vormt en online begeleiding net zo effectief is als een persoonlijk consult bij jou thuis. De begeleiding is grenzeloos, want de band tussen jou en je hond kent geen afstanden. Samen ontdekken we de innerlijke wereld van je hond, waarbij de reis net zo waardevol is als de bestemming.
Daarnaast biedt online begeleiding vele voordelen. Met behulp van videomateriaal, whatsapp en vragenlijsten kunnen we op afstand samenwerken en het gedrag van je hond analyseren. Dankzij de moderne technologieën kunnen we live sessies houden die net zo effectief en waardevol zijn als begeleiding aan huis, met als bijkomend voordeel dat het kostenbesparend is (geen tijd- en reiskosten!). Bovendien blijft de hond gewoon in zijn vertrouwde omgeving zonder invloeden van buitenaf en is het ideaal voor honden die angstig, onzeker of snel getriggered zijn. Kortom, online begeleiding is een moderne, flexibele en effectieve manier om aan het gedrag van je hond te werken, waarbij we de afstand overbruggen met behulp van technologie.
Leeftijd is geen beperking als het gaat om leren! Of je hond nu een speelse pup is of een wijze senior, ze zijn altijd in staat om nieuwe dingen te leren en gedragsveranderingen te ondergaan.
Het beroep van dierengedragsdeskundige is niet gereglementeerd, aangezien er geen officiële opleidingen zijn erkend door de bevoegde autoriteiten. Er bestaan echter beroepsverenigingen die de belangen van deze sector behartigen. Deze verenigingen zorgen ervoor dat alleen therapeuten die voldoende gecertificeerd en gediplomeerd zijn, kunnen toetreden, zodat professionaliteit en kwaliteit gewaarborgd blijven. Ik ben lid van de beroepsvereniging voor dierengedragsprofessionals KaHoT en van the Ethical Move die staat voor eerlijk en authentiek.
Daarnaast blijf ik mezelf verder bijscholen om mijn efficiëntie en effectiviteit te verbeteren, kennis te verdiepen en mijn vaardigheden uit te breiden. Er worden immers op sneltempo nieuwe ontdekkingen gedaan.
Ik kies ook heel bewust voor een holistische aanpak en stel mezelf open voor aanvullende, minder conventionele vormen van therapie. Mens sana in corpore sano. Ik beloof je dan ook dat ik jou steeds alles geef wat ik in huis heb en wat jij en je hond op dat moment nodig hebben.
Het resultaat van de begeleiding varieert en is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de aard van het probleem, de inzet en het doorzettingsvermogen van de eigenaar, en de reactie van de hond. Het is belangrijk om te begrijpen dat elk individu en elke situatie uniek is, en daarom kan het succes variëren. Hoewel we streven naar het behalen van het gewenste resultaat, kan het soms nodig zijn om de verwachtingen bij te stellen. Net zoals je een machine niet zomaar met een resetknop kunt aanpassen aan jouw eisen, geldt dat ook voor honden. Honden zijn levende wezens, geen machines, dus als je een perfecte hond wilt, neem dan een robotknuffelhond. Niets en niemand is perfect. Ik geef je kennis en vaardigheden om je te leren omgaan met je hond, hem te helpen, te trainen en een sterke relatie met hem op te bouwen.
Er is geen methode om een hond ’te repareren’; hij is niet slecht of kapot, vaak gewoon misbegrepen. Ik geef je een manier om je hond beter te leren begrijpen en tools om met hem te werken. Dit is niet iets tijdelijks, maar iets voor het leven. Vergelijk het een beetje met manieren in onze mensenwereld. “Alsjeblieft” en “dankjewel” zeggen is een menselijke gewoonte die niet alleen bedoeld is om kinderen beleefder te maken; het is iets voor je hele leven.
In alle gevallen is er sprake van gedragsverbetering en soms zelfs een complete gedragsverandering. Het uiteindelijke resultaat hangt af van verschillende factoren, waaronder hoe lang het gedragsprobleem al bestaat en de capaciteiten van de hond. Het doel van de begeleiding is om de eigenaar de kennis en vaardigheden te geven om zelfstandig verder te kunnen, met als doel het best haalbare resultaat te bereiken, rekening houdend met realistische verwachtingen en de unieke omstandigheden van de situatie.
Er wordt altijd een voorstel (offerte) per mail gestuurd. Bij bevestigen van de afspraak ontvang je ook onmiddellijk de factuur. Deze dient betaald te worden vóór de sessie. Duurt een sessie wat langer? €30 extra per half uur, dit wordt op het moment zelf afgerekend via Payconiq.
Annuleren van een sessie gebeurt minstens 48 uur op voorhand met uitzondering van plotse ziekte of overmacht. Het volledige annulatiebeleid vind je terug in de algemene voorwaarden.