Wist je dat sommige honden flink schrikken van vreemden? Ze gaan zich verstoppen, trillen of zelfs grommen om hun afstand te bewaren. En dat terwijl wij dol zijn op sociale honden die iedereen met kwispelstaart begroeten. Niet elke hond is echter sociaal. En niet elke hond houdt van veel contact. Mensen kunnen introvert, extravert of ambivert zijn. Dat is net zo bij honden.
Het is in de eerste plaats dus aan te raden je hond goed te leren kennen. Vertoont je huisdier zich regelmatig angstig bij nieuw sociaal contact? Zorg er dan voor dat je hond zich veilig kan voelen en dat je viervoeter op eigen tempo kan wennen aan nieuwe, spannende of sociale situaties. Hoe kunnen we in de tussentijd onze angstige honden op hun gemak stellen? Met deze drie tips beperk je angstig gedrag en creëer je een veilige omgeving voor je huisdier.
De oorzaken van angstig gedrag
Laten we eerst en vooral de oorzaken van angstig gedrag bij honden onder de loep nemen. Ze kunnen namelijk zeer divers zijn. Sommig angstig gedrag is genetisch bepaald, waarbij je hond simpelweg voorbestemd is om snel bang te reageren. Verder kan een gebrek aan socialisatie als pup invloed hebben op het gedrag van een volwassen hond. Ook nare of traumatische ervaringen uit het verleden kunnen angstig gedrag opwekken. Belangrijk is om te achterhalen waarom jouw hond zo bang is. Hierna kun je met gepaste maatregelen optreden.
Tip 1: Blijf zelf ontspannen
Als baasje is het belangrijk om zo ontspannen mogelijk te blijven wanneer er vreemden in de buurt zijn. Zodra jij gespannen bent, voelt je hond dit. Geef je huisdier ook tijd om te wennen. Wees geduldig en volg het ritme van je hond. Het is hierbij cruciaal om nooit te forceren, want dan kan je angstmusketier nog meer in de stress schieten. Jij wordt op feestjes waar je niemand kent ook niet graag gepusht om meteen praatjes te maken. Je kijkt het liefst eerst wat rond, om vervolgens op eigen tempo een gesprek aan te knopen. Zo is het net bij je hond.
Tip 2: Creëer een veilige plek
Een veilige plek voor je hond creëren is van groot belang. Krijg je (vaak) bezoek over de vloer? Hou er dan rekening mee dat je huisdier hier misschien niet zo van houdt. Voorzie in dat geval een rustige plek voor je hond. Het hoeft niet ingewikkeld te zijn: een prikkelarme kamer, een fijne bench of een eigen plekje met een favoriet speeltje, wat kauwmateriaal of een dekentje volstaat.
Tip 3: Stel bezoekers op de hoogte
Tot slot is het belangrijk om je gasten te instrueren om je hond te negeren en vooral niet te aaien tijdens bezoek. Laat de hond gewoonweg met rust. Een blik of aanraking doet de stresshormonen bij een angstige hond immers meteen de lucht in schieten. Is de stress of angst uitermate hoog en maakt het je ongerust? Een gesprek met een dierenarts of hondengedragstherapeut kan je uiteraard helpen om snel en effectief te handelen bij (extreem) angstig gedrag.
Met de nodige zorg en liefde kunnen angstige honden weer goede sociale omgangsvormen leren, op hun eigen tempo. En tot die tijd? Geef ze vooral veel knuffels en liefde, en creëer een veilige en rustige omgeving waar je huisdier zich thuisvoelt.