Help! Mijn hond slaapt niet… 8 tips die je meteen kan toepassen

Natuurlijk slapen voor gelukkige honden

Mocht dit nog niet duidelijk zijn: als hondenliefhebber en -expert vind ik het belangrijk dat we goed voor onze trouwe viervoeters zorgen. Een aspect van hun welzijn dat vaak over het hoofd wordt gezien, is slaap. Honden hebben, net als mensen, genoeg slaap nodig om gezond en gelukkig te blijven. In dit artikel geef ik je tips over hoe je je hond voldoende rust kunt geven en waarom het begrijpen van het natuurlijke gedrag van honden zo belangrijk is.


Hoeveel slaap heeft een hond nodig?

Wist je dat honden gemiddeld zo’n 12 tot 14 uur slaap per dag nodig hebben? Dit kan variëren afhankelijk van de leeftijd, grootte en fysieke/psychische gezondheid van de hond. Dat is behoorlijk wat meer dan de meeste mensen nodig hebben! Het is belangrijk om te weten dat honden niet zoals mensen in één keer een lange periode van slaap hebben. In plaats daarvan hebben ze meerdere kortere slaapcycli gedurende de dag en nacht.


Creëer een rustige slaapomgeving

Als eigenaar kun je ervoor zorgen dat je hond voldoende slaap krijgt door een rustige, comfortabele en veilige slaapomgeving te creëren. Het is net als bij jezelf, je slaapt het beste op een comfortabel bed in een rustige en donkere kamer. 


Slaap en rust: wat is het verschil?

Wat is het verschil tussen slaap en rust en waarom is het belangrijk voor honden? Laten we eens kijken naar wat wetenschappelijke artikelen hierover te zeggen hebben.

Slaap is een toestand van verminderd bewustzijn waarin het lichaam kan herstellen en regenereren. Tijdens de slaap worden belangrijke processen in het lichaam geactiveerd, zoals het versterken van het immuunsysteem en het consolideren van het geheugen. Voor honden is slaap van cruciaal belang om te kunnen herstellen van fysieke en mentale inspanning.

Rust daarentegen is de toestand waarin het lichaam niet actief bezig is, maar toch alert en klaar is om te reageren op signalen uit de omgeving. Rust kan bijvoorbeeld bestaan uit liggen en ontspannen terwijl de hond zijn omgeving observeert. Rust is van belang om het lichaam en de geest te ontspannen en te herstellen van stressvolle situaties.

Voldoende slaap en rust zijn essentieel voor de fysieke en mentale gezondheid van honden. Een gebrek aan slaap en rust kan leiden tot gezondheidsproblemen zoals obesitas, verzwakt immuunsysteem en gedragsproblemen zoals hyperactiviteit, angst en agressie. 


8 eenvoudige slaaptips het onmiddellijk effect:

Wat als je hond een moeilijke slaper is? Geen paniek, ik heb een paar tips voor je:

  • Laat je hond zelf zijn slaapplek kiezen!
  • Laat je hond ongestoord slapen en vermijd onnodige verstoringen.
  • Geef je hond voldoende lichaamsbeweging, zo kan hij zijn energie kwijt en zal hij sneller in slaap vallen. Let op! Hier zit ook een valkuil in om net te veel lichaamsbeweging te geven waardoor ze in overdrive-modus gaan en dus ook moeilijker kunnen slapen
  • Houd de slaapomgeving van je hond schoon en comfortabel.
  • Vermijd grote hoeveelheden voedsel en water vlak voor het slapen gaan.
  • Zorg voor voldoende momenten voor je hond om te slapen 
  • Vermijd fel licht of direct zonlicht op de slaapplaats
  • Zorg ervoor dat de slaapplaats niet te warm of te koud is 

Waarom het begrijpen van het natuurlijke gedrag van honden belangrijk is

Soms kan het samenleven met een hond frustrerend zijn en problemen veroorzaken. Vaak komt dit omdat mensen onvoldoende inzicht hebben in het natuurlijke gedrag van honden en hoe hierop in te spelen. Het begrijpen van dat natuurlijke gedrag is van essentieel belang is om problemen te voorkomen en een goede band met je hond op te bouwen. Als eigenaar kun je leren hoe je op de behoeften van je hond kunt inspelen en hoe je hem op een positieve manier kunt trainen en opvoeden.

Ik hoop dat dit artikel je het belang van slaap en rust heeft doen inzien voor de gezondheid en het welzijn van honden. Als eigenaar is het jouw verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat je hond voldoende slaap en rust krijgt, zo draag je bij aan het geluk en de gezondheid van jouw trouwe kameraad.