dog, corgi, cute-4988985.jpg

Honden opvoeden via de connectiemethode®

We hebben allemaal dromen wanneer we een hond in huis halen, een visie van de toekomst. En dat is volkomen terecht en normaal! Maar als je hier terecht bent gekomen wil dat zeggen dat jouw dagelijkse realiteit op dit moment niet helemaal is wat je in gedachten had. Het hoeft echt niet zo te zijn!


Maatwerk


‘Neem een puppy, voeg een snufje socialisatie toe. Klop het op met training, roer goed om met dagelijkse wandelingen en laat het vervolgens langzaam garen in een bench of een mand. Wacht enkele maanden totdat de hond volwassen is en TADAA je hebt de hond van je dromen, een gelukkig leven als resultaat. ’


Je kan je serieus verloren, gefrustreerd voelen wanneer blijkt dat opvoeden stukken dynamischer is dan een stapsgewijs beschreven recept. Een hond is een levend wezen, een individu met een innerlijke leefwereld vol gevoelens en behoeften. Er is geen one-size-fits-all aanpak wanneer het gaat om de opvoeding van honden. En ohja, er bestaat ook geen magische pil. 


Het gaat allemaal om onze eigen persoonlijke reis met onze honden en dat voelt geweldig. Elke chef-kok heeft af en toe een ramp, een ineengezonken soufflé, een net iets te knapperige rand, een af en toe verbrande pot. De enige juiste manier is wat voor jou en voor jouw hond werkt. Het draait allemaal om jou en om jouw hond. Op google zul je dus geen stappenplan vinden voor de uitdaging waar jij persoonlijk voor staat. Elke reis is anders en je moet ontdekken wat voor jou en je eigen, individuele hond werkt.


Waardeer zijn mogelijkheden, niet zijn beperkingen


Als het gaat om het uitwerken van het beste trainingsplan voor jouw hond, moet je jouw dromen even op een laag pitje zetten en eens echt naar je hond durven kijken. Echt, kijk naar je hond. Kijk naar wat hij nodig heeft. Wat laat hij je zien? Wat communiceert hij naar jou?  Ik begrijp dat dit wat raar kan overkomen of zelfs een eng vooruitzicht kan zijn. Maar bekijk het even zo, als je naar de hond kijkt door de lens van jouw dromen, kan het ongewenste gedrag wat overweldigend worden en lijkt jouw droom onmogelijk. Maar als je ernaar kijkt in termen van je hond die laat zien hoe het met hem gaat en wat hij nodig heeft, dan ligt er plots een weg open, het lijkt zoveel beter doenbaar. 


Het gaat om kijken naar het individu. Een snuifje van dit en een druppeltje van dat. Het gaat niet om het hebben van een strak plan, maar over een flexibel, kneedbaar, aanpasbaar en veranderlijk plan. Werken met honden is als het maken van een recept: het gaat niet om ingrediënten, maar om vindingrijkheid. Zoals wanneer je in de koelkast kijkt en je hebt alleen nog eieren voor het avondeten: je kunt je afvragen wat er niet is, of je kunt de beste omelet bakken die de wereld ooit heeft gezien. Wij mensen raken verslaafd aan wat we niet hebben. Denk aan wat je hebt en werk van daaruit. Problemen zijn slechts informatie dat er iets moet gebeuren. Begin waar je bent met wat je hebt, leven in het moment neemt de druk weg om perfect te zijn.

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *