Is wandelen met je hond een must?

Dagelijks wandelen: mythe of must?

Er zijn maar weinig regeltjes voor hondeneigenaars die zo blijvend zijn als de mythe dat je ELKE DAG met je hond MOET wandelen. Het is zo’n basisprincipe dat praktisch in steen is gebeiteld. Dagelijks zie je dan ook een leger hondenbezitters en hun honden op straat marcheren.

Voor de meeste mensen horen dagelijkse wandelingen bij het hebben van een hond. Iets dat als standaard onderdeel van hondenbezit geaccepteerd en omarmt wordt. We zien het als iets goed voor ons allebei om de frisse lucht in te gaan en te genieten van de buitenlucht.

Voor veel hondenbezitters is het uitlaten van de hond één van de grootste geneugten van het leven: een kans om samen de wereld te verkennen, om dingen te zien, om te genieten van elkaars gezelschap, om andere mensen en hun honden te ontmoeten. Het is een heel sociaal iets, iets waar de meeste mensen naar uitkijken als ze een hond in huis halen.

In deze blogpost ontdek je wat je hond echt nodig heeft. Dit doe je door de stressgevers van je hond te herkennen, echt te luisteren naar de noden van je hond, signalen op te merken en situaties op hondenniveau te bekijken.

 

Wat heeft je hond nodig?

Jij vindt wandelen fijn, maar wat als een dagelijkse wandeling het laatste is wat je hond nodig heeft? Wat als een wandeling je hond meer kwaad dan goed doet? Wat als een dagelijkse wandeling schadelijk voor hem kan zijn en zijn gezondheid in gevaar brengt?

Als jouw wandeldroom veranderd is in een nachtmerrie of als de stressemmer van jouw hond al een beetje vol is, dan is een wandeling gewoon niet wat hij nodig heeft.

 

Stressgevers

Elke hond heeft een stressemmertje en elke interactie met de wereld, zowel positief als negatief, komt hierin terecht. Voor de hand liggende stressgevers:

πŸ‘‰πŸ» een bezoekje aan de dierenarts

πŸ‘‰πŸ» even gooien met een bal

πŸ‘‰πŸ» vrienden die op bezoek komen

Minder vanzelfsprekende stressgevers (vaak zijn het zaken die ons als mens niet opvallen):

πŸ‘‰πŸ» omgevingskwesties zoals vreemde geuren of geluiden

πŸ‘‰πŸ» iets dat niet zo aangenaam voelt op zijn lichaam

Sommige dingen vullen de stressemmer zonder dat wij het door hebben!

 

Positieve of negatieve ervaring?

Het is belangrijk om op te merken of een ervaring positief of negatief is voor jouw hond, want dit is voor elke hond verschillend. Zo kan een ritje in de auto voor sommige honden een zeer positieve ervaring zijn, andere honden kunnen het enorm stressvol vinden. Het is hoe zij het waarnemen en ervaren, niet wat wij denken dat het zou moeten zijn. We moeten er ons altijd van bewust zijn wat de emmer van onze hond vult. Is het emmertje immers bijna vol, kan elke interactie (positief of negatief) de spreekwoordelijke druppel zijn. En daar….dat is het het punt waarop onze dagelijkse wandeling een probleem wordt.

 

Leer hondentaal

Hoe kun je nu zien wanneer die emmer vol is? Simpel, door hondentaal te leren!

πŸ‘‰πŸ» Aan de lijn trekken

πŸ‘‰πŸ» uitvallen

πŸ‘‰πŸ» blaffen

Dit zijn de duidelijke signalen wanneer het al te laat is, maar er zijn ook subtielere signalen die ze ons op voorhand al laten zien:

πŸ‘‰πŸ» constant snuffelen

πŸ‘‰πŸ» geen focus

πŸ‘‰πŸ» gaan zitten of niet vooruit willen

πŸ‘‰πŸ» niet luisteren of geen contact maken

πŸ‘‰πŸ» opspringen

πŸ‘‰πŸ» heel snel willen gaan

πŸ‘‰πŸ» zeer alert zijn

 

Bekijk situaties op hondenniveau

Soms is het echter moeilijker om te weten wanneer de emmer van de hond bijna overloopt. We nemen hem mee uit voor een wandeling, denkend dat hij lekker rustig is en dan uit het niets – BOEM! – blaffen en springen ze rond aan het einde van de leiband. Het komt schijnbaar uit het niets. Maar is dat ook zo?

β†’ Op mensenniveau

Het kan nuttig zijn om de dagen ervoor eens onder de loep te nemen. Misschien ben je met je hond naar het trimsalon geweest? Of speelde je hond met zijn beste hondenvriend in het park? Zijn je kleinkinderen op bezoek geweest? Of had je gewoon bezoekers? Dit was op mensenniveau, laten we nu eens terugkijken op die dagen op hondenniveau.

β†’ Op hondenniveau

Misschien was je aan het bakken en maakte de oven een geluid dat je hond verontrustend vond? Of was er een vreemde nieuwe geur tijdens een wandeling? Of had zwaar geregend en maakte dat veel lawaai?

Door al deze dingen bereikt je hond sneller overbelasting dan we denken en treedt er ongewenst gedrag op. Dit zijn geen gedrags-of trainingsproblemen. Het zijn stressemmerproblemen!

 

Manage de stressemmer van je hond

Het is zo belangrijk om z’n stressemmer te managen. Zelfs als wandelen de favoriete bezigheid van je hond is, is het soms gewoon niet wat ze op dat moment nodig hebben. Leven met een constant volle stressemmer is niet alleen schadelijk voor de levenskwaliteit. Het legt ook druk op de fysiologische systemen van het lichaam. Dit kan een negatieve impact hebben op de gezondheid, wat uiteindelijk van invloed is op de levensduur.

 

β†’ Geef je hond tijd

Soms heeft een hond gewoon de behoefte om te ontspannen en de emmer te legen. Het kan tot 72 uur duren vooraleer dit gebeurt. Probeer hieraan te denken wanneer er zich een opwindende gebeurtenis voordoet of wanneer er de afgelopen dagen een opeenstapeling was van allemaal kleinere opwindingetjes.

 

β†’ Maak bewuste beslissingen

Grijp dus niet gedachtenloos naar die leiband, maar denk na. Hoe reageert mijn hond in het algemeen op wandelingen? Vindt hij ze positief of negatief? Hoe is mijn hond op dit moment? Rustig, opgewonden, nerveus? Welke ervaringen heeft mijn hond de afgelopen dagen gehad die misschien zijn emmertje vulden? Wat hebben we de afgelopen dagen gedaan waardoor het emmertje leeg zou kunnen zijn? Welke verborgen factoren spelen mogelijk een rol waar ik geen rekening mee heb gehouden?

Kortom: is deze wandeling in het belang van mijn hond? Als het antwoord ja is, geweldig, ga dan op pad! Maar als het antwoord neen is, of als je het niet zeker weet, wacht dan even af.

Wees niet bang om die routine achter je te laten en de dagelijkse wandeling uit te stellen. Wees de voogd en gids van je hond. Blijf bij de basis van verzorger en geef hem wat hij als individu nodig heeft, niet wat de rest van de wereld voorschrijft.

Zend je hond signalen uit en weet je niet hoe je ermee moet omgaan? Neem gerust contact met me op via annelies@canico.be