Er was eens...

Ik deed mijn job als leerkracht muziek met hart en ziel! Alleen begon er na een aantal jaar iets te knagen, ik voelde een moeilijk te beschrijven leegte. Ik volgde mijn hart, maar een grote kinderdroom bleef onvervuld. Een liedje dat ik mij herinnerde uit mijn lagere schooltijd kwam naar boven ‘dieren praten net zo goed als mensen, ze lachen en ze huilen en zeggen wat ze wensen, ook zij vertellen hun verhaal, maar dat gebeurt in hun eigen taal’. Als jong meisje droomde ik dat ik met dieren kon praten, ik had een hart voor dieren, las graag over dieren, leerde er graag over bij, keek naar documentaires en honden hadden altijd al een speciale plaats gehad in mijn hart. Zo waren er de schotse collie Sam, mijn trouwe kinderoppas, de lieve adoptiehond Milo,  sheltie Shadou, mijn rots in de branding tijdens mijn puberjaren, en de prachtige Zwitserse herder Coda. 

 

Ik verwelkomde in 2018 mijn hond Billie in mijn leven en daar liep het eigenlijk al snel fout. Ik had niets aan mijn ervaring met honden (en dat terwijl ik mijn niet-ervaren partner in geuren en kleuren verteld had hoe fantastisch het was om een hond te hebben!), de methode van de hondenschool werkte voor geen meter en de informatie uit boeken die mij vroeger wel had geholpen, bleek nu waardeloos. Billie was zenuwachtig, blafferig, druk, opgewonden en kon geen minuut alleen zijn zonder compleet in paniek te slaan. Hier was niets leuks meer aan, mijn relatie stond onder druk en ik was radeloos op zoek naar een “hondleiding”!

Hoe ik een "happy ever after" kreeg

Een wereld ging voor me open toen ik een opleiding in de connectiemethode volgde. Billie werd zowaar een echte aangename huishond en ik leerde niet alleen honden begrijpen, maar kwam ook meer in contact met mezelf, mijn waarden en normen. Iets later zorgde mama worden van Mirthe voor een onderdompeling in de wereld van het natuurlijk ouderschap (en alle andere namen die het krijgt). De puzzelstukjes vielen volledig op hun plaats. Het plaatje klopte!

 

Toen ik ontdekte welke impact deze opvoedvisie had op mij, mijn relaties en mijn hond heb ik besloten dat ik anderen wou inspireren om op deze verbindende manier met honden (en mensen) om te gaan, om de ‘hoe-het-hoort-gedachten’ los te laten. Canico versie 1.0 (toen nog Helpmijnhond) werd geboren. Ik ben ervan overtuigd dat de combinatie van mijn interesses in pedagogie, psychologie, opvoeden en hondenkennis van mij de ideale coach voor hondeneigenaren maakt! Daarbij brandt in mij een niet te doven vuur dat steeds opnieuw wordt aangewakkerd door me verder te verdiepen in de boeiende materie over (honden)ouderschap en de onvermijdelijke zelfontwikkeling die daarmee gepaard gaat.

En ondertussen...

In april 2024 verwelkomde ik puppy Amedee in ons steeds groeiende gezin. Met het motto ‘per kind een hond’ als perfect excuus, ben ik stukje bij beetje mijn eigen roedel aan het opbouwen.

 

Het leven met Amedee verloopt fantastisch en mijn jarenlange ervaring met honden spreekt boekdelen. Ik hoef hem helemaal niet te trainen; alles gaat vanzelf omdat ik precies weet wat ik doe en waarom ik het op deze manier aanpak.

 

Dankzij alle honden in mijn leven sta ik sterker en bewuster dan ooit in mijn schoenen. Dit wens ik elke hondeneigenaar toe en ik hoop op mijn eigen manier een steentje te kunnen bijdragen in dat proces. 

Wat je over mij moeten weten?

Mijn expertise en hoe ik coaching van mens en hond zie

Als professioneel hondenliefhebber en iemand die veel waarde hecht aan emotioneel welzijn, wil ik graag bijdragen aan het geluk van zowel dieren en mensen. Wanneer het samenleven met de hond niet loopt zoals verwacht, dan is het geluk in die hond-mens-relatie soms eerder afwezig en de kopzorgen hierover aanwezig.

 

Wanneer een hond ongewenst gedrag vertoont, kan dat ofwel voortkomen uit normaal, natuurlijk hondengedrag dat door mensen liever anders wordt gezien, of het kan gedrag zijn dat de hond vertoont omdat hij zich ongemakkelijk voelt en op zijn eigen manier probeert te communiceren. Met andere woorden: gedrag komt voort vanuit gevoelens en gevoelens komen voort uit gedachten. Als we dus de gedachten van de hond over een bepaalde gebeurtenis kunnen veranderen, zal dat ook zijn gevoelens en dus gedrag veranderen. Het gevolg? Een verhoogd geluksgevoel voor dier en mens. (let op de centrale rol van de letter G in dit stukje tekst: Gebeurtenis, Gedachte, Gevoel, Gedrag, Gevolg en Geluksgevoel)

 

Ik kan echter weinig tot geen invloed uitoefenen op het gedrag van de hond. Als je het gedrag van je hond wilt veranderen, is er uiteindelijk maar één die dat kan doen. En dat ben je zelf. Ik (of welke andere professional dan ook) kan nu eenmaal niet 24/7 bij je hond zijn. Het daadwerkelijk veranderen van gedrag omvat veel meer dan wat oefeningen doen (training). Om je hond (en daarmee jezelf) te kunnen helpen, moet jij als eigenaar groeien als verzorger, opvoeder en leider. Zodat je zélf op de juiste manier gaat reageren op de situaties die een probleem zijn. Het opvoeden van een hond is eigenlijk net als het opvoeden van kinderen; het is een voortdurend proces en je komt jezelf meer dan eens tegen.  

 

De hond doet gewoon wat hij doet om te overleven en om zichzelf te beschermen volgens zijn aangeboren talenten en instincten. Hij reageert op zijn eigen innerlijke wereld en de wereld om hem heen door gedrag te vertonen zoals grommen, happen, blaffen, aan de lijn trekken, uitvallen, meubels slopen, opspringen, aandacht opeisen….whatever gets him through the day! Kortom, gedrag dat door de verzorger vaak als vervelend en ongewenst wordt ervaren.

 

Wat ik echter heel mooi vind is dat de mens in veel gevallen de sleutel in handen heeft tot verandering! Door ‘Be the change you want to see in the world’ toe te passen, op date te gaan met de hond, hem als individu te leren kennen en omstandigheden te creëren waarin hij wel kan floreren is er zoveel mogelijk.

 

In mijn begeleiding streef ik naar vrijheid voor hond en baasje, zijn wie we zijn met respect voor elkaar en dan…dan is the sky the limit! De natuur is mijn grootste inspiratiebron en de omstandigheden bepalen of iets gif of nectar is.

 

Als je mij zou kennen, zou je weten dat...

Durf jij een kennismaking aan?

Denk je dat ik de coach ben die jou en je hond kan helpen om terug harmonieus samen te

leven, vraag dan hieronder je gratis kennismakingsgesprek aan. Ik kijk uit naar je reactie!

Ik hielp al meer dan

0
tevreden baasjes en hondjes