Problemen met je hond? Bouw in 5 stappen aan een veilige hechtingsrelatie

Ben jij een trots hondenbaasje? Dan weet je dat de band die je hebt met je hond heel bijzonder is. Wist je dat deze band ook (wetenschappelijk bewezen) belangrijk is voor zowel jij als je hond? Het is een hechtingsrelatie en meer dan alleen een emotionele band, het heeft ook biologische effecten. Het kan zelfs de stressreactie van je zenuwstelsel verbeteren! Een veilige hechtingsrelatie hebben is voor zowel baasje als hond van cruciaal belang.

Maar wat is een veilige hechting eigenlijk? Het betekent dat de hond zich veilig voelt bij zijn eigenaar en vertrouwt op zijn aanwezigheid en ondersteuning. Een hond die veilig gehecht is, heeft minder kans om gedragsproblemen te ontwikkelen en zal een gelukkiger leven leiden. 


Hoe weet je of de relatie met jouw hond veilig is?

 

De S.A.F.E.-methode helpt je hierbij. 

S staat voor Safety. De hond voelt zich veilig bij jou en vertrouwt erop dat je hem beschermt.

A is voor Attunement. De hond voelt zich gezien en begrepen door jou.

F staat voor Felt comfort. De hond leert hoe het voelt om zich comfortabel te voelen en kan dit gevoel zelf vinden. 

E staat voor Exploration. De hond wordt aangemoedigd om de wereld te ontdekken terwijl jij er bent om hem veilig te houden.

Als een hond kon praten, zou hij zeggen….

 

De vijf pijlers van veilige hechting door de ogen van de hond:

  1. Gevoel van veiligheid (voorspelbaarheid, controleerbaarheid, betrouwbaarheid, consistentie, bescherming). In hondentaal: ‘ik ben veilig, mijn baasje helpt me veilig te blijven, ik weet wat ik heb aan hem en hoe hij zal reageren’

  • Afstemming (gezien worden – letten op kleine signalen die zijn innerlijke toestand aangeven). In hondentaal: ‘mijn baasje kent mij goed, let op mijn behoeften en ik mag me uiten’

  • Gevoel van comfort (kalmeren bij stress en zelfredzaamheid). In hondentaal: ‘ik weet hoe comfort voelt en uiteindelijk kan ik dat ook zelf vinden’

  • Gewaardeerd wordenIn hondentaal: ‘ik hoor erbij, mijn baasje is blij dat ik er ben en geniet van mijn gezelschap’

  • Ondersteuning bij verkenning. In hondentaal: ‘ik kan mijn interesses volgen (tot op zekere hoogte) en doen wat ik leuk vind’ (zolang dit niet in conflict gaat met de behoeften van het baasje)

Je hond zal ervan genieten als hij weet dat hij veilig is bij jou. Het kan nuttig zijn om deze pijlers ook in gedachten te houden wanneer je hond gedrag vertoont dat jij als ongewenst beschouwt. Het kan zijn dat de hond alleen zijn behoefte probeert te vervullen, maar nog geen veilige hechtingsrelatie heeft om dat op de juiste manier te doen.


5 Tips voor een veilige hechting

 

Tip 1: Creëer een veilige en comfortabele omgeving voor je hond

Een veilige omgeving is de basis voor een veilige hechting. Zorg ervoor dat je hond een comfortabele en veilige thuis heeft. Zorg voor voldoende voeding, water, slaapplaatsen en speelgoed. Zorg ook voor een veilige buitenomgeving, zodat je hond zich vrij en onbelemmerd kan bewegen.

Tip 2: Bestudeer de lichaamstaal van jouw unieke hond en leer zijn signalen kennen

Om een veilige hechting op te bouwen, is het belangrijk om het gedrag van je hond goed te begrijpen. Begrijp dat je hond wil communiceren en reageer dan overeenkomstig. Zo kan je hond vertrouwen op jouw reacties en word jij betrouwbaar en veilig om bij te zijn.

Tip 3: Gebruik positieve bekrachtiging om goed gedrag te stimuleren

Gebruik van positieve versterking is een effectieve manier om een veilige hechting op te bouwen en te behouden. Waardeer het wanneer je hond iets goeds doet en beloon hem met traktaties, knuffels, een speelsessie, …Gebruik geen straffen, dit zal het vertrouwen van je hond en jou schaden.

Tip 4: Bouw een routine op

Honden houden van routine en voorspelbaarheid. Zorg voor een vaste routine voor voeding, slaap, wandelen en spelen. Dit zal je hond helpen zich veilig en comfortabel te voelen in zijn omgeving en bij jou.

Tip 5: Wees geduldig en consequent

Een veilige hechting opbouwen kost tijd en geduld. Wees consequent in je eigen gedrag en houd vol. Laat je hond zien dat je er altijd voor hem bent en dat hij op jou kan bouwen.

Afhankelijk van de hechtingsoriëntatie van zowel de hond als de eigenaar, kunnen we verschillende manieren vinden om hun band te versterken. Het kan zelfs bijdragen aan het ontwikkelen van betere vaardigheden voor andere relaties die de eigenaar heeft. Kortom, het bevorderen van hechtingsveiligheid kan leiden tot een betere relatie tussen mens en hond, en zelfs daarbuiten.


Check-lijst voor een S.A.F.E.-band met je hond:

 

Veiligheid:

    1. Voelt jouw hond zich veilig in jouw aanwezigheid en in de omgeving waarin hij zich bevindt?

    1. Heeft hij een veilige plek om te rusten en zich terug te trekken?

    1. Voelt hij zich veilig genoeg om zijn lichaamstaal en emoties te tonen zonder gestraft te worden?

Aanwezigheid:

    • Ben je regelmatig aanwezig in het leven van je hond?

    • Spendeer je genoeg tijd met hem en geef je hem voldoende aandacht? Of net te veel?

    • Ben je er voor hem wanneer hij je nodig heeft, of ben je vaak afwezig of druk bezig met andere zaken?

Functie:

    • Begrijp je wat jouw rol is in het leven van je hond?

    • Voelt hij zich gesteund en beschermd door jou?

    • Kan hij op jou rekenen voor eten, drinken en regelmatige uitlaatbeurten?

Emotionele verbinding:

    • Voel je een emotionele verbinding van je hond?

    • Probeer je zijn emoties en lichaamstaal te begrijpen en hierop te reageren?

    • Luister je naar hem en probeer je zijn behoeften te vervullen?

    • Sta jij in verbinding met jezelf, je waarden en blijf je trouw aan je visie?

Het lijkt misschien veel, maar het creëren van een veilige hechting met je hond is van onschatbare waarde voor zowel zijn fysieke als emotionele welzijn. Het is belangrijk om te onthouden dat honden geen mensen zijn en dat hun gedrag niet altijd begrijpelijk is voor ons. Het is onze verantwoordelijkheid als hondeneigenaar om te leren hoe we hun lichaamstaal en gedrag kunnen lezen en begrijpen. Laten we niet terugverlangen naar de oude tijden waarin honden gestraft werden voor hun natuurlijke gedrag, maar laten we in plaats daarvan kiezen om ons bewust te zijn van de hondse behoeften en die ook te vervullen. We verrijken hiermee niet alleen het leven van de hond, maar ook het onze. 

Heb je vragen over het gedrag van je hond? Contacteer me hier