Waarom zitten voor honden onnatuurlijk is

Als hondeneigenaar wil je het beste voor je harige vriend. Je wilt echter ook dat hij luistert, gehoorzaamt en sociaal aanvaardbaar gedrag vertoont. Vaak leert je hond bij het trainen als eerste te zitten. Dat heb je immers zo meegekregen van je buurman, een vriend, een hondentrainer. “Je hond moet je gehoorzamen en dus moet hij/zij zitten vooraleer hij een bakje hondenvoeding krijgt.” Maar wat als ik je vertel dat zitten eigenlijk helemaal niet zo natuurlijk is voor honden?


In deze blogpost wil ik je laten zien waarom de ‘zit’ eigenlijk helemaal niet zo natuurlijk is voor honden EN wil ik je uitnodigen om je af te vragen of de gangbare trainingsmethodes wel zo goed zijn voor onze honden. 


Even stilstaan bij zitten

Als we onze honden leren zitten, staan we er vaak niet bij stil wat de consequenties hiervan zijn en waarom we het doen. Uit het perspectief van de mens gezien leren we het ‘zit-commando’ aan omdat het een gemakkelijke manier is om de hond even stil te zetten. We doen dit steeds vanuit de beste intenties! Toch blijkt de zithouding voor honden niet natuurlijk. 


Wanneer zitten honden?

Uit een studie bij duizenden honden is gebleken dat honden niet zo vaak uit zichzelf gaan zitten. Ze staan en ze liggen. Slechts in bepaalde situaties kiezen ze ervoor om te zitten: 


  • om naar iets te kijken dat zich op een afstand bevindt. Zitten is in dat geval beter voor de positie van de nek.
  • als overgang tussen staan en liggen
  • als kalmerend signaal

Het is belangrijk om te weten dat niet alle honden dezelfde fysieke eigenschappen hebben en dat zitten voor sommige honden niet alleen onnatuurlijk, maar ook pijnlijk kan zijn. Het heeft deels te maken met het ras, de leeftijd, de bouw en de fysieke gezondheid van de hond. Kortom, honden gaan uit eigen keuze minder vaak zitten dan wij (hondeneigenaars) van hen vragen. Het is niet wat ze van nature graag doen en daarom is het belangrijk hier aandacht voor te hebben. De natuur weet immers wel wat het beste is. 


Waarom is te veel zitten voor honden slecht?

Als een puppy of oude hond te vaak moet zitten, dan kan dit pijn en gewrichtsschade veroorzaken. Het kost namelijk veel spierkracht om te gaan zitten en weer op te staan. Vergelijk het maar eens met een baby die leert zitten. Het kost hen maanden om voldoende spieren op te bouwen en kracht te krijgen. Bovendien is de lichaamsbouw van sommige rassen er niet op gemaakt om vaak te gaan zitten. Helaas weten veel mensen dit niet en vragen ze hun hond veelvuldig om te zitten tijdens langdurige trainingen bijvoorbeeld voor het krijgen van voedsel of bij het oversteken van de straat. Conclusie: we vragen te veel van onze trouwe kameraden.


Wanneer mag je je hond wel vragen om te zitten?

Ik adviseer om in de eerste plaats goed te kijken of jouw hond wel gemakkelijk kan zitten. Lijkt het onnatuurlijk of moeilijk, vraag het dan niet. Heeft je hond lichamelijke klachten? Is hij nog een puppy of al op leeftijd? Vraag het dan ook niet. Heb je een hond met een zware, robuuste bouw, zoals een Sint-Bernard of een Mastiff? Laat hem dan ook gewoon staan, liggen of leer hem een ander commando. Heb je een windhond? Wel,…..you get the picture right?


Laat jouw hond zitten wanneer hij er zelf voor kiest. Toon respect en begrip voor jouw hond en laat hem zelf zijn natuurlijke gedrag bepalen. Hoe minder vaak en lang je jouw hond laat zitten, hoe beter voor de gezondheid en het welzijn van jouw viervoeter.

Belangrijke sidenote hierbij: als je puppy of hond er zelf voor kiest om te gaan zitten omdat hij iets wil bestuderen (veel puppy’s doen dit op straat), zet je er dan gewoon gezellig bij en kijk samen, want hier kiest de hond er zelf voor en heeft hij dit nodig voor zijn emotioneel welzijn!


We willen onze honden alleen maar gezond en gelukkig zien. Daarom kies ik voor de vrije-zit-stijl, oftewel: de hond-lekker-laten-doen-waar-hij-zin-in-heeft-stijl. Als een hond moet zitten om jou te imponeren of belonen, sta er dan even bij stil of je geen lichamelijke klachten veroorzaakt. 


Van traditionele naar welzijnsgerichte training

Het wordt tijd dat we als hondeneigenaar bewuster gaan nadenken over de adviezen die we her en der krijgen. Laten we ons realiseren dat deze goedbedoelde hulp niet altijd het beste betekent voor onze hond. Door bewust te kijken naar het natuurlijke gedrag van onze honden en te begrijpen welke trainingsmethoden daarbij passen, kunnen we de gezondheid en het welzijn van onze honden verbeteren. 

Wees kritisch en heb aandacht voor de gevolgen die bepaalde commando’s kunnen hebben op jouw hond. Je hond verdient het beste! Het is dan ook mooi meegenomen dat een welzijnsgerichte aanpak resulteert in meer begrip, respect en connectie met je hond.


Conclusie

Als jij wil gaan zitten, zit!

Als je wilt dat je hond zit, denk goed na!


Zet deze blogpost je aan tot denken en merk je dat je eigenlijk helemaal niet zo goed weet hoe je je hond het beste begeleidt? Dan raad ik je de community van Geert De Bolster aan. Daar verzamelen hondenbaasjes zich die hun hond willen opvoeden en ondersteunen via de connectiemethode. Sluit je aan via deze link. 

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *